Muhadziba

'Biser je u školjci, kao što si ti biser na ovoj zemlji'

11.11.2011.

Da li je hidžab samo pokrivanje kose!?

Ovo je samo podsjetnik mojim dragim sestrama, koje je Allah uputio da nose maramu, ali jos uvijek nose usku odjeću.

Draga moja sestro, hvala Allahu koji te je uputio i ukazao ti svoju milost, molim Allaha da te učvrstii i da te stavi pod Svoje okrilje. Zelim samo da te podsjetim, draga sestro, da se potpuno pokrivanje ne može postići noseći usku i prozirnu odjeću.


U jednom hadisu Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, kaze: "Dvije vrste džehenemlija ne želim nikako sresti: ljude sa volovskim bičevima, koji batinaju svoje podanike i žene koje su, premda obučene, ipak obnažene, koje su zavodnice i koje bivaju zavedene; takve neće ući u Džennet, takve neće osjetiti njegov miris! (Muslim)"

Pod obučenim, ali nagim (polunagim) ženama misli se na one žene koje se zaodijevaju odjećom koja ne ispunjava ulogu pokrivanja, pa se zbog tankoće i providnosti takve odjeće oslikava ono sto se nalazi ispod nje.

Nije dozvoljeno otkriti vrat i grudi!

Mahrama mora pokriti cijelu glavu, uključujući uši, svu kosu, vrat i grudi. To je jasno receno u Allahovim riječima: "A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi ista osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima…" (An-Nur 24:31)

"O Vjerovjesniče, reci ženama svojim i kćerima svojim i ženama vjernika, neka spuste haljine svoje niza se. Tako će se najlakše prepoznati, pa nece napastovane biti. A Allah prašta i samilostan je." (Al-Ahzab 33:59)

Od Ibn Omera, radijallahu anhu, se prenosi da je Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem je rekao: "Iman i stid su uvijek jedno pored drugog; pa ako jedno nestane, nestaće i drugo." (El-Hakim)

Mlada djevojka je ušla kod Aiše, radiallahu anha, sa tankim i prozirnim velom, pa joj je Aiša, radiallahu anha, rekla: "Ne vjeruje u suru En-Nur žena koja se tako oblači."

Kad su kod nje usle žene iz plemena Benu-Tenim u providnoj odjeći, tada im je ona rekla: "Ako ste stvarno vjernice, onda ovo nije odjeća žena koje vjeruju". (El-Kurtubi, 1387.4 14/244)

Ovi hadisi itekako oslikavaju i naše vrijeme, u kome žene oblače razne modele, prozirne, tijesne i strukirane odjeće, tako da više ističu nego što pokrivaju. Od Aiše, radiallahu anha, prenosi se da je Esma kćerka Ebu Bekrova ušla kod Poslanika, salallahu alejhi ve sellem, u prozirnoj odjeći. Poslanik je okrenuo lice u stranu i rekao: "Esma, kad žena spolno sazri, nije dozvoljeno da joj se vidi ista osim ovoga i ovoga" (pokazao je na lice i šake). Ebu Davud, "Sunen", poglavlje El-Libas": 4/357-358, 4.104

Zbog mnogobrojnih hadisa koji govore o zabrani nošenja takve odjeće, islamski učenjaci tvrde da Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, nije prozirne hidžabe smatrao pokrivanjem. Zbog toga je Esmi naredio da obuče haljinu koja će dobro pokriti njeno tijelo. Važan je nijet/razlog zašto nosimo dotičnu odjeću kad izlazimo vani. Ovo ne znači da ćemo izaći na ulicu neuredne i neispeglane odjeće. Žena treba biti ponosna na svoj hidžab, ali isto tako voditi računa da se posebno i pretjerano ne naglašava, da glavna briga jeste očuvanje morala i zaštita njenog dostojanstva.

 

 Savjeti sestrama koje hoce da se pokriju

Pitanje:
Selam alejkum!
Sta je lijepo uraditi zeni prije nego sto stavi hidzab? Hvala unaprijed, da vam Allah da svako dobro!

Odgovor:

Alejkumus-selam!
Ženi koja je odlučila da stavi hidžab upućujemo nekoliko savjeta:

 1. Da se pokaje za neposlušnost Uzvišenom Gospodaru zbog odgađanja pokrivanja.

2. Da popravi svoj nijjet-odluku za pokrivanje; da bude samo radi Allaha Uzvišenog.

3. Da nauči propise vezane za hidžab, kako to njeno pokrivanje ne bi bilo nepropisno. (Ovdje se pravi velika greška kod pokrivanja, mnoge muslimanke se pokrivaju shodno tradicionalnom viđenju hidžaba, druge se pokrivaju kroz modernističko viđenje hidžaba, a zanemaruju se temeljni propisi islama po pitanju nošnje hidžaba, kao što su:

a) Dijelovi tijela koji se pokrivaju,

b) Propisi vezani za svojstvo hidžaba: širina, neprozirnost, miris, orginalnost (tj. da nije imitacija nevjerničkih stilova pokrivanja, muškog načina oblačenja)....

 c) Propisi vezani za mahreme,

d) Vrijeme obaveznosti stavljanja hidžaba....

4. Da obara pogled i da taj hidžab bude kompletan, a ne samo da se pokrije, a da ostala djela (poput pušenja cigareta, gledanje svega i svačega na TV, internetu ili u svakodnevnom životu, ružnog govora, gibeta....) budu svakodnevnica.

5. Da se osjeća ponosnom što je stavila svoju krunu i neka bude ustrajna.

6. Da druge sestre opominje na propise hidžaba.

A Allah zna najbolje!

prof. Abdullah Mujic!

 

Izvor:

http://sisters.islamway.com

http://www.n-um.com

http://www.muslimanka.net

Muhadziba
<< 11/2011 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Najdraza mjesta :)

Ajatul Kursi

Poslusnost prema roditeljima !!!


Moje Zelje...

I neka među vama bude onih....
"I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i tražiti da se čini dobro, a od zla odvraćati. Oni će šta žele postići." (Kur'an, Al-Imran, 104)

O Majko....FAVORITI

Posjete
55115